Rotukissoista IV kategorian itämaiset kissat mielletään äänekkäiksi ja puheliaiksi kissoiksi. Itsekin totesin tämän kerran konkreettisesti eräässä kissanäyttelystä. Ihastelin lyhytkarvaista itämaista ja aloin aikani kuluksi lepertelemään tälle siniselle ;) kaunokaiselle. Olin suorastaan häkeltynyt siitä kuinka innokkaasti minulle, täysin oudolle ihmiselle, vastattiin. Kerrassaan pökerrryttävää.

Kuinka teillä on puheliaita kissapersoonia? Vaikuttaako mielestäsi kissanrotu puheliaisuuteen/äänekkyyteen? Onko eroja saman talouden rotukissan ja maatiaisen äänekkyydessä? Vastataanko puheeseen aina, silloin tällöin tai ei koskaan? Onko isommassa kissaporukassa erilaisia "juttelu" ääniä jolla esimerksi porukan pomokissa ottaa kontaktin muihin kissoihin? Kiinnittääkö kissa omistajan huomion jollakin tietyllä äänellä tai vaihteleeko äänenpaino tilanteen mukaan? Jos sinulla on useita kissoja, tunnistatko kissat äänestä?

Lulu oli aluksi sellainen, että se vastaili mulle mielialansa mukaan. Nykyään sille puhuessani ei juurikaan vastaile, tosin ilmeestä näkee kyllä, että perille menee. Vitsinä voi todeta, että Lulu on perinteinen "kissa ottaa kutsun vastaan ja palaa myöhemmin asiaan" -tapaus. Iltaisin Lululla on oma äänensä paperinaruleikille. Eli neiti nappaa paperinarupätkän suuhunsa ja tuo sen äänenavauksen saattelemana minulle ja vaatii leikkimistä.

Lea on hiljainen kissa. Joskus oikein kovasti jostakin leikistä innostuessaan se päästää riemukkaita naukaisuja. Viimeksi piipunrassista tehty korkkiruuvi sai iloisen vastaanoton. Muutoin Lean keskustelut ja äänet rajoittuvat ruokakipon läheisyyteen. Käsissäni oleva täysi mitta raksuja kirvoittaa nyt on  nälkä!! -ääntä. Oma lukunsa on vaativa maukuminen silloin kun keittiössä haisee keitetty sei. Lea ei ole puhelias; se tekee asiansa selväksi tulemalla viereen ja vaatii huomiota asettumalla eteeni. Tai kieppumalla jaloissani niin kauan, että tajuan lähteä sen haluamaan suuntaan; tavallisesti sinne keittiöön :) Vasta sitten kun emäntä on saatu keittiöön voi päästää ensimmäisen äänen.

755990.jpg 755240.jpg